Изображенията на цар Иван Александър от ХІV век / Images of Tsar Ivan-Alexander

Цар Иван Александър покровителствал развитието на културата и духовния живот. Затова той бил изобразяван като ктитор на храмове, а също и на поръчани от него ръкописи. Въпреки че времето не е пощадило много от сградите и ръкописите създадени благодарение на неговите дарения, все пак са се запазили голям брой негови изображения.
Запазени са ктиторските портрети на цар Иван Александър в костницата на Бачковския манастир, а също в скалния храм "Св. Богородица" на Ивановския скален манастир.
Иван Александър е бил ктитор и на други манастири и храмове - запазени са неговите грамоти дадени на Несебърските манастири "Св. Богородица Елеуса" и "Св. Никола", а също и грамотата му дадена на Мрачкия манастир "Св. Никола". По предание се знае, че е имало ктиторски портрет на цар Иван Александър и синът му цар Иван Шишман със съпругите им в стария храм на Преображенския манастир. Иван Александър е бил ктитор и на Килифарефския манастир, на манастира създаден от св. Григорий Сенаит в Парория, на храма в с. Беренде и др.
Запазени са и миниатюри на цар Иван Александър и семейството ми в Лондонското четириевангелие от 1356г. и в превода на Манасиевата хроника от 1345г.
Образът на царя е запазен и върху печати и монети.
Начало/ Home
Галерии / Gallery
Галерии - Живопис / Gallery - Old paiting
Hosted by uCoz